Contact 0223 660 387     Find us on Facebook

 

Noordkaap- waar de zon niet meer onder gaat

Cas Verhage

8 juli 2014

Nadat Dirk Dral en ik de afgelopen jaren met andere clubgenoten naar Ierland, Frankrijk en Marokko waren gevlogen besloten zij nu met z’n tweeën als vliegdoel de Noordkaap in Noorwegen aan te doen. Dan hadden wij naast het zuidelijk record (Marokko) nu ook het meest noordelijk punt van de clubrecord te pakken. De plannen die wij hadden voorbereid werden in het begin van de tocht aangepast aan het te slechte weer van die dagen. Maar dat is bij vfr vliegen altijd het geval, improviseren.
Onze vliegtocht begon op 8 juli 2014 vanaf De Kooy EHKD; het apron ligt eruit (renovatie) en via tijdelijke rijplaten trokken wij onze Aquila A210 naar hp D1. Wij vlogen met de G-NACE die net een paar dagen eerder door Aeroclub Maritime was aangekocht ; de eerder nieuw aangeschafte Aquila A210 PH-DHA maakt inmiddels meer dan 6oo uur per jaar bij de vliegclub zodat een uitbreiding met een nagenoeg identieke uitgeruste Aquila meer dan verantwoord was. Wij besloten daarom om met de G-NACE op pad te gaan. Vluchtplannen onderweg via de Ipad via de vernieuwde site van homebriefing https://lvnl.ead-it.com/fwf-lvnl/public/static/home.faces. Dirk en ik vliegen om en om; links de pic en rechts de copilot voor de navigatie- en radio functie. Tracks van ca. 2 uur met op vele vliegvelden niet de juiste brandstof (gewone loodvrije autobenzine) voor ons Rotax blokje. (dus dan maar avgas)
Noordkaap2014_1.jpgSelffie Dirk (links) en Cas

Zoals altijd hadden wij onze te vliegen route op kaart en op de Garmin 296 bij ons; maar anders dan andere jaren ook met twee Ipad’s uitgerust met wifi en simkaart met daarop geïnstalleerd het vfr programma Skydemon®. Dit programma blijkt in de praktijk je normale vfr routine tijdens de vlucht meer dan uitstekend te verzorgen. Resultaat op het flightdeck, rust, overzicht en in control. Zeker op de lange stukken boven Lapland en Noorwegen een uitstekend hulpmiddel dat o.i. in de nabije toekomst de papieren luchtkaart zal verdringen. Door het grote scherm, de tiptoets glasplaat en stroom afnemend via een kabeltje op de stekker met externe voeding prima in het gebruik. Wij waren beiden erg enthousiast na afloop van onze tocht.
Wij vertrokken in de regen op 8 juli 2014 naar Kiel EDHK. 

Noordkaap2014_2.jpg EDHK

Het weer verslechterde boven Noord Duitsland zodanig dat wij in Kiel besloten onze route te verleggen van de Baltische staten naar Stockholm, Zweden. Op Orbifly zag je op de overzichtskaart dat Denemarken en Zweden vfr verkeer toeliet en naar ons oorspronkelijke reisdoel Riga niet. Na een voedzame Duitse lunch vloog Cas noord oostelijk weg en klaarde het weer per 5 minuten op. Via de zuidkant van Denemarken passeerden wij de Øresundbrug (tunnel) en vervolgens over Malmö richting Kalmar ESMQ.

Noordkaap2014_3.jpg Noordkaap2014_4.jpg Øresundbrug

Na drie uur ff de beentjes strekken en brandstof d’r bij. Vervolgens vloog Dirk langs de oostkust van Zweden richting Stockholm; de oat gaf inmiddels 27 ͦ C aan! Een fantastische vliegavond met fraai uitzicht. Cas had inmiddels de naderingskaart naar ESSB, Bromma goed voor zich op de Ipad. Vliegend over de stad ging voortreffelijk doordat er verder geen ander vliegverkeer was, er prima atc contact was en de plaatsbepaling op de Ipad Skydemon overduidelijk was. Weg blijven van het verboden gebied, Koninklijk Paleis zette Dirk onze kist 19.15 uur aan de grond. Nadat de security ons op het platform fouilleerde vertrokken wij per reguliere Airport bus shuttle naar down town. Via Booking.com een hotel geregeld en klaar waren wij voor de avond. ’s avonds later zagen wij Brazilië met grote cijfers verliezen van die Mannschaft.

9 juli 2014

Na een prima nachtrust, wat was het warm in Stockholm, tegen tienen weer op het veld. Ons vliegtuig stond voor de commerciële afhandeling; het vliegtuig en de bemanning werd in de watten gelegd. Later zagen wij dat wij hiervoor 664,00 Zweedse kroon = 72,55 Euro betaalden (parkeren en landingsgeld) Dat was het ons zeker waard! Volgeladen met cola en ijsjes (!) vertrokken wij langs de oostkust via Maarianhamina naar Finland. De Zweedse kust zag er fantastisch uit met cavok !

Noordkaap2014_5.jpg Zweeds oostkust ten noorden van Stockholm

Het overzetten van de atc leverde voor ons geen enkel probleem op; ook al omdat de drukte van het overige vliegverkeer ontzettend laag is geeft dat een rustige en heldere atc communicatie op.
Via de velden Pirkkala (EFTP) en Kuopio (EFKU) arriveerden wij tegen de avond in het voor de Kerstman bekende plaatsje Rovaniemi (EFRO) Ook op dit veld was het super rustig; met de taxi naar het centrum en aldaar, de bij aankomst geboekte hotelkamer, in gebruik genomen. Rovaniemi is, zoals bij velen bekend, de hoofdplaats van de Kerstman, wereldwijd. En dat kun je in het steriele plaatsje toch zien aan de talloze kerstuitingen, midden in de zomer! ’s Avonds een heerlijk stoofpannetje rendierenvlees verorbert en daarna Nederland zien verliezen van Argentinië.

10 juli 2014

Op deze 3e dag zou het er van komen. Via Ivalo (EFIV) vlogen wij naar Kirkenes (ENKR) Het veld lag op de andere landtong van een prachtige fjord; aan de andere kant van de stad begint het luchtruim van Rusland. Dus strak vliegen en geen gekke dingen doen. Ook vandaag was het geweldig mooi helder en zonnig weer.


Nadat wij weer van stoel waren gewisseld vloog Dirk richting Noordkaap. Noordelijker zouden wij niet komen. Wij genoten van de adembenemende vergezichten, de fjorden en de bergen. Hiervoor waren wij met z’n tweeën op pad gegaan. De Noordkaap (Nordkapp) aan de Barentszzee wordt traditioneel beschouwd als het noordelijkste puntje van het Europese continent. De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya, dat met een tunnel vanaf het vasteland te bereiken is. Het is gelegen op 71° 10' 21" NB, nabij Hammerfest. Honningsvag ligt op het eiland Magerøya en heeft een klein veld. Op Seagull Airlines (Youtube)kun je de T&G zien die wij op dit veld gemaakt hebben.


Vervolgens doorvliegend naar Hammersfest (ENHF) een prachtige direct approach vanuit het noord oosten. Na landing werden wij uitstekend geholpen door hulpvaardig personeel van Avinor die met lege jerrycans Dirk naar een benzinestation in Hammerfest bracht waarna wij de kist konden aftanken voor de volgende dag. Ook hier was het tropisch warm; wij aten die avond op een terras en dronken er een (duur) koel biertje bij. Tegen 23.00 uur, het was nog steeds daglicht, trok er een strook van bewolking vanuit zee het land op.

11 juli 2014

Die bewolking bleek de volgende dag ook nog boven Hammerfest te hangen. Echter niet aangesloten, dus besloten wij de track naar Harstad/Narvik Evenes (ENEV) te vliegen. Daarbij bleek het eenvoudige gebruik van Skydemon op onze Ipad van onschatbare waarde. Dirk moest goed zijn best doen om on top de juiste koersen aan Cas door te geven. Tijdens de vlucht brak de bewolking en er ontvouwde een fantastisch uitzicht over de Noorse fjorden. Het aanvliegen van Narvik was een feest. Aan het begin van de fjord vlogen wij over Tjeldsund bru naar het eind van de fjord naar Breistrand om daarover de heuvel heen te wippen en onze Aquila daar neer te zetten. Super ! Na de tankbeurt en onze lunch genoten te hebben vloog Dirk de G-NACE naar Mosjoen (ENMS) Ook dit veld lag aan het eind van de Vefsnfjord, met westelijk en oostelijk flinke bergen. Wij hadden in de vluchtvoorbereiding vernomen dat het veld dicht zou zijn maar dat wij er wel mochten landen. Zo gezegd zo gedaan. Eerst over het veld om de luchtzak te zien hangen en vervolgens zette Dirk de kist keurig aan de grond. Er was echter helemaal niemand op het vliegveld, een groot hek er omheen en een elektrisch hek dat ook potdicht zat…. Dirk vroeg Cas zijn Zwitserse zakmes om vervolgens de regelkast open te maken en na 2 minuten ging het elektrische hek open! Kijk dat is handig om met een elektrotechnicus te gaan vliegen. Op het moment dat wij buiten stonden kwam de plaatselijke airport control met zijn geel/oranje gekleurde wagen aanrijden. Hij was gebeld door de Noorse ATC met het verzoek om het hek los te maken en ons binnen te laten; hij kon er wel om lachen en bracht ons ook nog eens naar het door ons geboekte (eenvoudige) hotel. Kijk dat is nou Noorse klant vriendelijkheid! ´s avond was er de jaarlijkse feestavond in de oude wijk van Mosjoen hebben wij ons tegoed gedaan aan een paar heerlijke koude biertjes.

12 juli 2104

Ook vandaag CAVOK en hartstikke warm. Het veld was nu wel open en deden wij onze voorbereiding. Zoals wij dat al een paar dagen deden, meldden wij ons op de toren en overlegden wij met de plaatselijke atc onze route en dienden wij, via Ipad ons vliegplan via Amsterdam in. Tijdens dit overleg landde er een ambulancevliegtuig Beechcraft LN LTA om een patiënt op te halen; de vliegers waren geïnteresseerd in onze Ipad met software; zij waren minder uitgerust op dat punt…..


Cas vloog de take off over de stad met een mooie klimmende bocht werd de koers gezet naar Molde (EN . Wij vlogen de kist naar een hoogte van ca. 6.500 ft. op de fraaie passage over Nord-Trøndelag, langs Trondheim, Sør-Trøndelag veilig genoeg te vliegen. De approach richting Molde was opnieuw fraai; even ten oosten van het plaatsje ligt het veld aan de fjord. Oostelijk aankomend, straigt in, opnieuw een mooie landing.


Na een verfrissing, en lunch doorvliegend naar onze eindbestemming Skien (EN Dit was ook een pittige track; een zeer fraaie tocht over het bergmassief Jotunheimen, langs de Sognefjord via Telemarken naar Skien. Whaau wat een uitzicht, wat een berg massief. Anders dan in de Alpen vlieg je over uitgestrekte gebieden waar niemand woont. Op ca. 15 kilometer passeerden wij nog een onweersbui; wij kregen wat regen op de canopy maar de cloudbase zakte gelukkig niet noemenswaardig. Op base kreeg de locale parabak voorrang zodat wij nog een holding draaiden om vervolgensAquila aan de overkant bij de vliegclub te parkeren.


Op deze laatste track in Noorwegen realiseerden wij ons dat wij talloze veldjes passeerden die je graag zou willen aandoen en hoe geweldig puur en oorspronkelijk de Noren en Noorwegen was. Door de plaatselijke senior coördinator werden wij van brandstof voorzien en werden wij aan een taxi geholpen die ons naar het centrum bracht alwaar wij iets eerder via booking.com de hotelkamers hadden gereserveerd.
Na een mooi afscheidsdiner de 2e helft van Nederland Brazilië gekeken en vervolgens naar bed voor onze laatste vliegdag.

13 juli 2014

Eigenlijk realiseerden wij ons, vliegend over het Skagerrak, naar Esbjerg (EK dat Zuid Noorwegen maar 4 uurtjes vliegen is vanaf EHKD. Best wel te doen voor een mooi tochtje! Het weer boven het Skagerrak was niet best. De cloudbase zakte van 2.500 ft naar zo`n 14.00 ft. Boven Noord Denemarken trok die weer op maar het bleef wat buiig. In Es waren weer snel weg want het restaurant was nog niet open. Via Sylt en Helgoland verscheen EHAA weer op onze Ipad. Na 2 uurtjes zette Dirk onze nieuwe Aquila weer veilig aan de grond.


Wij hebben genoten van onze hobby en zijn weer veel ervaringen rijker al weer bezig om onze vlucht volgend jaar weer in te plannen.