Contact 0223 660 387     Find us on Facebook

 

Trip naar Duxford

Op 23 mei stond de Aquila op de Kooy gepland om naar Duxford te vliegen.

Een lange en oude wens om de vlieghistorie eens van nabij te bekijken, daar Duxford een belangrijke rol heeft gespeeld gedurende de tweede wereld oorlog in “the Battle of Britain”.

Twee dagen ervoor was het nog mist en laaghangende bewolking, maar op de dag zelf was het prima vliegweer en dat is wel nodig voor de oversteek van de Noordzee.

 

De avond ervoor het vliegplan ingediend, de GAR en de Gendec en precies op tijd de volgende morgen het luchtruim in, nadat we voor zeker 4 uur vliegen brandstof ingenomen hadden (een alternatief vliegveld is niet zo snel voorhanden).

Eerst de kust gevolgd tot IJmuiden, dat was niet geheel nodig, echter op die manier hadden we wel de gelegenheid om te kijken of alles goed functioneerde in het toestel. Langs de kust bleek een stevige tegenwind te staan die gelukkig naarmate we dichter bij Engeland kwamen afnam. Het had wel tot gevolg dat de reis een half uur langer duurde.

Vanaf IJmuiden in een directe koers naar Duxford. Een Noordzee oversteek van ongeveer 100 mijl. Eerst de Amsterdam TMA van 1500 voet uitvliegen en daarna de TMA van 3500 voet. Al klimmend toen 3500 voet bereikt en op die hoogte de oversteek gedaan.

Ondanks het mooie weer is de kim hier en daar nauwelijks te zien en is dus geen beginners tochtje.

 

Tot de grens ergens in de Noordzee bleven we met Amsterdam informatie babbelen en daarna London informatie.

Met een uurtje oversteek kwam UK in zicht. Even overschakelen naar Wattisham omdat we recht over het – helikopter – vliegveld vlogen en daarna Duxford radio. Op hun webside staat hoe je via de zuidkant moet aanvliegen, wel belangrijk dat na te gaan. Op downwind nog even oppassen om niet over een gasvent te vliegen en de rest is standaard.

 

Een marshal stond ons op te wachten en we werden keurig geparkeerd. Vriendelijk werd uitgelegd dat we bij de ticketbalie van het bezoekerscentrum onze landingsfee en overnachting konden betalen. Wat wel mooi is, we konden op beide dagen 2 uur lang de musea bezoeken. In praktijk konden we uren blijven rondkijken.

 

Goed en nadat we dat allemaal met een kopje koffie tot ons genomen hadden,  togen we op pad gewapend met een folder waarop alles duidelijk is uitgelegd.

1 – Airspace. Een enorm grote hal waar je duizelt van de enormiteit van de toestellen die er staan waaronder een Concorde.

2 – Flying Aircraft waar historische toestellen worden gereed gemaakt en onderhouden.

3 – Air and Sea collectie van boten en historische watervliegtuigen.

4 – Battle of Britain in een ruime hal met allerlei toestellen van WW1 en 2.

5 – Conservation in Action ook in een ruime hal en het woord zegt het al.

6 – 1940 Operation Room is perfecte staat en compleet historisch.

7 – American Air Museum in grote dome hal vol met Amerikaanse toestellen.

8 – Land Warfare in een grote lange hal helemaal aan de andere kant van het terrein. Indrukwekkend met veel oorlogstuig waaronder, gebouwd op trucks, de woonwagen, slaapwagen en kantoorwagen van Monty.

HD – Historic Duxford een kleine ruimte met veel informatie.

 

De nacht brachten we door in de Holiday Inn vlakbij het vliegveld. De Red Lion is annex en daar hebben we gegeten, maar er schijnt ook accommodatie te zijn.

De taxi kost iets minder dan 9 pond.

 

Om al dit redelijk op te nemen heb je dagen voor nodig, maar in 5-6 uur tijd over twee dagen vonden wij het wel genoeg en genoten we van de terugweg met prachtig weer en rugwind.

De GAR is nu niet nodig, maar wel een vliegplan en Gendec. De marechaussee stond ons op de Kooy op te wachten, erg vriendelijk en na paspoort controle en een snif in de cockpit vonden ze het prima.

Een trip die zeker de moeite waard is.

 

Ed Eelman en medevlieger Hans Post

Trip naar Duxford_1.jpg